vrg. 200059. Op blz 208 van Het ontstaan van het heelal lees ik " op de eerste planeten voedde zich de mens met rauw vlees, ook op aarde eet de mens vlees, doch op de vierde kosmische graad zijn allen vegetariers". Mijn vraag is als volgt. Hindoes en boedisten eten vanuit hun geloof geen vlees en zijn voor het merendeel vegetarisch. Christenen en Islamieten eten wel vlees, en zover ik mij kan herinneren staat in de bijbel dat ook Christus zelf vlees at. Hoe verhoudt zich dit met elkaar. Betekent dit dat hindoes en boedisten geestelijk verder zijn geŽvolueerd dan wij westerlingen? 


Antwoord: Het wel of geen vlees eten heeft te maken met de eigen geestelijke afstemming. Toen Jozef de boeken had beleefd en terugkeerde op aarde, kon hij niets meer eten. Dit wil zeggen dat hoe verder de mens van de aarde komt, des te geestelijker wordt ook zijn organisme en weigert het dierlijk voedsel. Het is daarom geen goede zaak om tegen anderen te zeggen: "Eet geen vlees". Het zou wel eens kunnen zijn, dat als die mens erop ingaat, ontzettend gaat verzwakken. Wat voor de een goed is betekent niet dat het voor de ander ook goed is.
Dat hindoes en boedisten geen vlees eten zit in hun cultuur verankerd. Zij zijn geestelijk echter niet verder geŽvolueerd dan de westerling. Was dat wel zo, dan zou Jozef in een dergelijk land zijn geboren. Dat komt omdat de oosterling zelf wil beleven in tegenstelling tot de westerling die slechts kan ontvangen. In het boek: Vraag en Antwoord deel I vindt de vraagsteller een uitgebreider antwoord en in het boek Geestelijke Gaven wordt uitgebreid verslag gedaan van het leven van de fakirs en magiŽrs, ook in verband met eten.